Oude mannetjes, viltballetjes, gevilte lapjes en meer

Natvilten doen we maar daar in de keuken, dat is een stuk makkelijker. Wie willen er graag natvilten?’ Een aantal handen vliegen de lucht in. De groep verdeelt zich en druipt af richting keuken. Zeepwater wordt geregeld, lontwol gekozen en bolletjesfolie ingezet. Binnen no-time worden geheel in coronastijl de handen ingezeept. Een virus bestrijden? Wol laten vilten! Daar gaat het om. En dat lukt. Het is en blijft een ‘magisch’ iets, wol dat door wrijving vilt wordt. Een kwestie van geduld… Maar dan heb je ook wat.
In de zaal kiest men. Kleuren lontwol, een patroon om uit wolviltlapjes uit te knippen, pijperagers om een figuur te vormen, een mal om een figuur in te prikvilten. Soms kun je een spelt horen vallen. Het is bij tijd en wijle ‘gewoon’ verbazingwekkend ontspannen stil. Wauw! Bijkomen van een drukke dag? Het kan!
Er ontstaan ‘mannetjes’: een koekemannetje, oude mannetjes, een figuurtje met lampion en meer. Uit de keuken zien we een paar prachtige gevilte lapjes komen wat de kleding van jaartafelfiguurtjes gaat worden, kralen in wording en soms een kinderarmbandje.
Fijn, zo’n avond waarbij je iets nieuws kunt leren, wat moois kunt creëren en waarbij je even met elkaar kunt overleggen hoe je iets het beste aan kunt pakken of verder uit kunt werken. En dan wordt er ook nog uit zichzelf gezamenlijk opgeruimd om vervolgens de fiets, auto of trein te pakken of lekker naar huis te wandelen. Denkend aan al die mooie uitgeprinte en gelamineerde plaatjes van voorbeelden die er lagen die je óók nog zo graag zou willen maken en ook kán maken…

Meedoen en/of op de hoogte blijven via de mail? Meld je aan via creatief@vsdevuurvogel.nl

Op donderdagavond 18 november 2021 en donderdagavond 9 december vervolgen we Vrijeschoolsekunsten in thema’s passend bij de zo sfeervolle najaars/winterfeesten: ‘transparanten’ en ‘bijenwaskaarsen’. Transparanten zijn voorstellingen van gesneden karton en vloeipapier die sprookjesachtig mooi doorschijnen als ze voor het raam of een lichtbron gehangen worden. Op avond I maken we de transparant. De tweede avond is de uitloopavond, d.w.z. transparanten worden indien nodig afgemaakt én we maken dan lichtbronnen: echte bijenwaskaarsen in adventtijd.

Wees welkom in de tijdelijke locatie van de Vuurvogel, Oranjelaan 7, Ede.
Inloop: 19:45 uur, aanvang 20:00 uur
Kom je vaker naar de avonden van Vrijeschoolsekunsten, mag je €10,- in de pot stoppen.
Grotere workshops vragen soms een extra bijdrage. Dit vermelden we vooraf in onze communicatie. Voor deze combinatieworkschop ‘transparanten & bijenwaskaarsen’ vragen we waarschijnlijk een kleine, extra bijdrage vanwege de aanschaf van de speciale materialen.
Voor wie zijn de avonden: ouders, leerkrachten, betrokkenen, belangstellenden van Vrijeschool de Vuurvogel of het Vrijeschoolonderwijs in het algemeen.

Hartelijke groet, Judith van Dril, Pamela Jarman, Mayken de Roon en Renate Spreij

Eerst doen we hem wurgen, dan verschuift het niet


Wie afgelopen donderdagavond vanuit het donker naar binnen de zaal aan de Oranjelaan in keek, heeft zich kunnen vergapen aan de mooie, kleurrijke uitstalling van viltfiguren en gezellige, leerzame activiteiten daarbinnen.
‘Als de engeltjes aan de linkerkant en de poppetjes rechts aan de tafel gaan, komt het goed.’ Zo startte de eerste van twee avonden vilttechnieken.
De keuze werd gemaakt, prikkussens opgesteld, net als houten ‘peg dolls’ die als basis zouden dienen voor jaartafelfiguurtjes met lampion. Lontwol en wolviltlapjes gekozen, (vilt)naalden in de aanslag gehouden. Een knoop in huidskleurige lontwol maken en vormen tot een mooi gezichtje, vastprikken, een pijpenrager erin. Dat zijn de eerste stapjes richting zo’n prachtige, zachte, engel zoals je die wel in zekere antroposofische winkels ziet. ‘Eerst doen we hem wurgen, dan verschuift het niet’ luidt de onorthodoxe, vrij afschrikwekkende instructie even later. We doen wat er geadviseerd wordt en draaien braaf een arm van de engel om zijn eigen nek. Omwikkelen met lontwol is de volgende stap en ziedaar, de basis voor de engel, elf of menselijke gestalte wordt zichtbaar. Wacht, dit wordt wat!
Bij de wolviltlapjes komt ondertussen de festonsteek aan bod. Om het vilt op een mooie manier om de houten basispopjes te naaien, heb je die kenmerkende, veelgebruikte en eenvoudige steek nodig. Handig om even te zien hoe hij werkt.
Er wordt gelachen, overlegd, gewerkt, geleerd, genoten. Zeker als aan het eind van de avond al het gemaakte bij elkaar staat, sta je versteld van het moois dat er zo maar weer ‘even’ uit ieders handen is gekomen. En het leuke is: over twee weken volgt de tweede avond van dit vilttechnieken-tweeluik. Dan gaan we ook nat-vilten. Kralen bijvoorbeeld en wie weet wat nog meer.

Meedoen en/of op de hoogte blijven via de mail? Meld je aan via creatief@vsdevuurvogel.nl

Vilttechnieken deel II: donderdag 28 oktober 2021, 19:45 uur inloop, aanvang 20:00 uur in de tijdelijke locatie van de Vuurvogel, Oranjelaan 7, Ede
Voor de ‘losse’ workshop zijn de kosten €5,- Kom je vaker naar de avonden van Vrijeschoolsekunsten, mag je €10,- in de pot stoppen.
Grotere workshops vragen soms een extra bijdrage. Dit vermelden we vooraf in onze communicatie.

Welkom!

Veertjes in de oven?

‘Zouden die veertjes het houden in de oven, op hoeveel staat hij? Dan ruiken we het wel!’

Sinds coronatijd is er eindelijk weer een avondje ‘Vrijeschoolsekunsten’. Op 30 september draaien we middenin de zaal van de Oranjelaan. Er is koffie, thee, (glutenvrij) lekkers, er liggen materialen uitgestald en een groepje ouders en andere belangstellenden is lekker aan de slag. Gewoon, gezellig iets leuks of moois maken op zijn vrijeschools.

Waarom? Omdat het kan. Om wat te leren. Om er even uit te zijn, om inspiratie op te doen, om meer feeling te krijgen met Vrijeschoolonderwijs, om… Noem een reden, het is allemaal prima.

Wat hebben we lang onze adem in moeten houden door de gekke coronaperiode! Maar… we draaien weer. Er worden miniatuur tafereeltjes gemaakt in kleine, glazen potjes en walnootdoppen. Maar ook groter werk vormt zich in de handen van de deelnemers van vanavond. Een mini paddenstoeltje van lontwol, kaboutertjes van bijenwas een grote vliegenzwam rood met witte stippen, eekhoorntjesbrood of vogeltjes van klei met echte veertjes, die -jawel- ongeschonden de oven uitkomen! Het is ongedwongen, er wordt vooraf wat verteld over de opzet, eerdere workshops worden in herinnering geroepen.

Het handvaardheidlokaal aan de Nachtegaallaan met gereedschap en werkbanken moeten we missen dit schooljaar, maar ook zonder kunnen we verder. Bepaalde workshops zullen gewoon moeten wachten tot na de renovatie. Andere kunstzinnige werkvormen kunnen we voortzetten of juist op deze locatie inzetten. Je bent of wordt creatief of niet.

Aan het eind van de avond zoekt ieder zijns weegs, met een kunstwerkje in de tas of hand en een gezellige ontmoeting rijker. De boel Is dan gezamenlijk weer netjes aan kant gemaakt. Fijn dat het weer kan en dat het zó kan!

Deze eerste avond was slechts opmaat. Er liggen prachtige vrijeschoolse kunsten binnen handbereik. Beleef het mee!

De eerstvolgende bijeenkomst is op donderdag 14 oktober. Blijf op de hoogte en meld je aan voor de mailinglist via creatief@vsdevuurvogel.nl Wees welkom!

Losgaan op een stuk hout!

Het is donderdagavond. Uit het bijgebouw van de Vuurvogel klinkt enthousiast gezaag, gebeitel en geguts. We weten het nu zeker: houtbewerken is totaal anders dan werken met wol of vilt.

Zodra een zaag in een stuk hout wordt gezet of een beitelhamer op de beitel mept, kun je een normaal gesprek wel vergeten. Laat staan als er negen mensen ‘los’ gaan op een blok hout. Tegelijkertijd haakt er iemand. Prachtige kleuren katoen in een mooie mand bracht ze mee. Genieten. Het is een combinatie-avond houtbewerken en AA-tje. Een algemene avond waarbij je zelf iets meebrengt dat je graag afmaakt. Zouden haar oren al tuten?

Houders voor transparanten moeten het worden. In een lat van 30cm komt een gleuf van 8mm breed voor een houten passe-partout. Een uitdaging op zich. Het stuk hout kan daarna mooi gegutst, gevijld, gezaagd of geschuurd worden. ‘Welke zaag werkt het best? Waar doe je dat mee, met een vijl? Nooit mee gewerkt. Leg een beitel op zijn kop als je hem niet gebruikt, dan wordt hij niet gauw bot. Lekkere kersen Oana!’ Het zijn opmerkingen die je tussendoor opvangt. De avond is gezellig, ontspannen en leerzaam. Geeft voldoening ook. Er wordt hard gewerkt. De eindtijd van half tien wordt stiekem opgerekt naar tien uur. Gewoon, omdat je als je in het Zonnetje mag werken, eigenlijk niet meer kunt stoppen.

We zijn in kerstsfeer! Al past het niet helemaal bij het seizoen.

Leren is een creatief proces, en dat is het! Vrijeschoolsekunsten valt in de week voor Hemelvaart op een ochtend in plaats van de gebruikelijke avond.

Pamela brengt vers geoogste munt uit eigen tuin mee en verzorgt de thee en koffie. De zon werpt zijn eerste veelbelovende stralen over het schoolplein in afwachting van een heldere, heerlijk zonnige dag. Meteen na aanvang van de lessen voor de kinderen gaan enkele ouders aan de slag in het handwerklokaal.

Het past niet helemaal bij het seizoen of het stralende weer van vandaag, lacht Judith die deze ochtend ‘draait.’ Maar, vervolgt ze, we missen een kerststal met kerstfiguren voor de jaartafel. Dus die gaan we maken. Ik heb hier wat voorbeelden en op de laptop kunnen we nog kijken voor inspiratie. Als jullie er geen problemen mee hebben, tenminste.’ Er wordt hartelijk gelachen.

Het is even wennen, Jozef en Maria, een kerststal en het kindje in de lente bijna zomer, maar een albino-kameel maakt veel goed. Het valt niet mee om de figuren goed en binnen de tijd te maken. De stal vraagt nog wat stevigheid, hoe groot moet het hoofd van Jezus worden, Maria behoeft nog een mantel, de kameel zijn twee bulten. Maar het begin is er en het is nog lang geen kerst. Dat scheelt. En het leuke: er kunnen omdat Vrijeschoolsekunsten op een ochtend valt, mensen aansluiten die op de gebruikelijke avonden niet kunnen. Leuk en gezellig. Toch?

Oei. Niet iedereen is blij met ”’s ochtends” zo blijkt even later als een absent ‘lid’ – we noemen geen namen- het hoofd om de hoek van de deur steekt. En terecht, want niet iedereen kán. Wat nu… Bukken? Bukken!

Leerpuntje: de aankondiging had wat helderder dan alleen in de mail van de groep en eerder dan daags voorafgaand in de Vuurvogelweekbrief gekund. Bij een volgende ochtend hopen we flyers op te hangen.

Geknotte wilg met blaadjes

‘Verdeel het vormtouw in vijf gelijke delen,’ luidt de instructie van Wietske. Zij leidt vanavond de workshop. We maken een jaargetijden-boom. Een boom die per seizoen aangekleed kan worden met bijvoorbeeld sneeuw, blaadjes, bloemetjes, appels… Een prachtig voorbeeld staat er op de jaartafel in de hal van de Vuurvogel. ‘Wij maken hem alleen iets kleiner,’ geeft Wietske aan. ‘Anders krijgen we hem niet af.’

Kleine teleurstelling op de bijna vijftien gezichten die graag aan de slag gaan. En daar gaan ze. Het vormtouw wordt verdeeld, gevouwen, doorgeknipt uitgevouwen, verbogen en verlengd  met chenille pijpenragers. Er staan in afzienbare tijd witte, kale berkenboompjes op de grote tafel  waar we omheen zitten.

‘Nu gaan we er deze bruine wol omheen wikkelen. Hoe smaller de stroken wol, hoe mooier het wordt.’ Langzaam kleuren de stammen en takken bruin en worden ze voller. Het beginnen al echte bomen te lijken. ‘Wat heb jij nou?’ Hoor ik schuin over tafel gaan. ‘Hahaha! Moet dat een boom worden? Zijn dat takken? Het lijkt wel een knotwilg!’ Heel even is het stil… Maar dan barst iedereen  in lachen uit.

Hahaha! Het is namelijk niet de eerste gevatte opmerking die valt. Heerlijk. We kunnen het hebben. De grappen over de maaksels vliegen over tafel. Het blijkt nog best lastig te zijn om een  model ‘boom’ te maken die je in je hoofd hebt. Kort, lang, dik, dun, gekke takken, scheefstaande  stormbomen, sprookjesbomen… Net een echt bos. Maar het lukt. Aan het eind van de avond heeft  iedereen zijn boom. En welke boom heeft als eerste al blaadjes? Juist. De knotwilg.

Op 18 april staat er een ‘algemene avond’ gepland. Breng je eigen project mee of maak iets af dat is  blijven liggen. Daar heb je nu de kans voor. De deur is open vanaf 19:45 uur. Voor koffie/thee en  lekkers wordt gezorgd. Wees welkom in De Vuurvogel (het handwerklokaal, met dank aan juf Annemarie!).

Narcis en sneeuwklokjes van lapjes kwaliteitsvilt

Zou de avond door kunnen gaan? De school ligt er donker en verlaten bij… Er arriveert iemand met een sleutel waardoor de groep tóch naar binnen kan. Gelukkig!

Vanavond maken de creatievelingen voorjaarsbloemen van lapjes kwaliteitsvilt onder leiding van Judith. Met vlijmscherpe schaartjes kun je uit het vilt strak de patronen knippen. ‘Mag ik het patroontje van de narcis even?’ Vraagt een moeder die haar groene steel van de narcis al dichtnaaide rond een pijpenrager met de festonsteek. Ze past het patroon op het felgele lapje. Jammer, zegt ze spijtig. Er kan nét geen bloem meer uit…’ Een narcis of sneeuwklokjes, beiden zijn oefenobject uit een dikke ordner boordevol patronen. Het is gezellig. Iemand bracht haar moeder mee. Leuk. Er is koffie, thee, sap en er wordt op toerbeurt lekkers gebakken. Vanavond zijn er heerlijke brownies van Shauna. Iemand kopieert de twee patronen voor wie er thuis verder aan wil werken of het patroon graag in huis heeft. Aan het eind van de avond is het lokaal dat we van school mogen gebruiken in mum van tijd weer netjes aan kant en de afwas gedaan. Gewoon. Omdat iedereen spontaan even helpt. Een week later staat op menige jaartafel een vrolijke narcis of sneeuwklok in bloei.

Op 4 april, 19:45 uur (inloop) staat een ‘grotere’ workshop gepland. Voor €15,- kun je een jaartafelboom leren maken o.l.v. Wietske. Aanmelden kan tot en met vrijdag 29 maart via creatief@vsdevuurvogel.nl Er zijn al behoorlijk wat aanmeldingen. Het belooft een leuke en leerzame avond te worden.

Schuimende gehaktballetjes

‘Dit wordt helemaal niks!’

Met handen vol schuim staat een moeder gehaktballetjes van lontwol te draaien. Althans, dat was de bedoeling. ‘Minder zeep gebruiken’, luidt het advies. ‘Met teveel zeep, draait de wol zich niet in elkaar en wordt het een mini-hamburger in plaats van rond viltballetje. Alleen een professional draait ze in één keer naadloos. En kom niet met natte handen aan droge lontwol!’ Gegrinnik alom. Balletjes zijn nodig om jonge vogeltjes van te maken. ‘In één keer goed!’ Jubelt een moeder. Het kán dus wel…

Kort daarvoor prikten de ouders vlot wollen nestjes ruwe wol in elkaar. Echte veertjes en takjes werden erin gestoken. ‘Net echt!’ 

Geslaagde, natgevilte balletjes worden voorzien van snaveltjes, oogjes en soms zelfs groeien ze uit tot complete pimpelmeesjes. Een enkeling vervaardigt een verjaardagskadootje en bracht eigen materialen mee. Heerlijke suikervrije appelflappen begeleiden de kop koffie of thee. De sfeer is goed, gezellig. Dertien mensen deze avond, dezelfde én nieuwe aanhakers zijn present. En dat is precies de bedoeling. Wie zin heeft in Vrijeschoolsekunsten, komt naar de Vuurvogel. Zie voor de agenda en jaarplanning www.vrijeschoolsekunsten.nl.

Op 21 maart blijven we nog even ‘in de wol’ en maken van viltlapjes jaartafelfiguren met de festonsteek. Er is een dikke map met geweldige patronen ‘opgedoken’. Fantastisch! Eén van de ouders neemt deze avond op zich. Het belooft weer een gezellige en leerzame avond met resultaat te worden. De Vuurvogel, donderdag 21 maart om 19.45. Wees welkom!

Veertjes, takjes en vilt

Donderdag 7 maart is de tweede ‘Leren is een creatief proces’ workshop van 19:30 (inloop) – 21:30 uur in de Vuurvogel. Een ‘algemene avond’ volgens het jaarschema.

Dat betekent dat je aan je eigen van huis meegebrachte ‘project’ kunt werken en/of aan iets wat we voorbereiden, deze keer is dat vilten.

Vilten:
We gaan droog- en natvilten. Thema: lente. We maken een vogelnestje met ‘vogeltjes’ voor de jaartafel of ‘voor de leuk’. Breng kleine takjes, kleine veertjes, of stukjes breiwol mee.

Verzorging:
Op avond 1 zorgde Maria (van Mara en Louis) voor zelfgebakken lekkers. Hartelijk dank! Wie kan er voor donderdag a.s. iets bakken? Mayken en Renate verzorgen deze avond de koffie/thee/het sap, de workshop an sich en maken de plek klaar waar we zitten. Als we aan het eind weer even met zijn allen opruimen en afwassen etc., is
dat ook weer snel gebeurd.

Workshop: jaartafelboom 4 april – aanmelden
Dan hebben we nog heel mooi nieuws: we hebben Wietske bereid gevonden ons te leren hoe we de boom van de jaartafel in de hal van de Vuurvogel kunnen maken! Zij maakte deze prachtige boom die met de seizoenen mee kan veranderen. Op 4 april legt ze het ons met plezier uit en gaan we aan de slag. Voor deze workshop is het belangrijk dat je je aanmeldt, i.v.m. de materialen die ervoor ingekocht moeten worden, de kosten zullen waarschijnlijk tussen de 10 tot 15 euro zijn. Opgeven kan via creatief@vsdevuurvogel.nl

Website:
De website www.vrijeschoolsekunsten.nl gaat binnenkort de lucht in. Daarop vind je bijvoorbeeld het jaarschema/een kalender, foto’s en mailings als deze.  Die site zal zich geleidelijk aan vullen als een soort blog. Waar we nog aan werken is een (besloten) plek waar we kunnen communiceren.