Eerst doen we hem wurgen, dan verschuift het niet


Wie afgelopen donderdagavond vanuit het donker naar binnen de zaal aan de Oranjelaan in keek, heeft zich kunnen vergapen aan de mooie, kleurrijke uitstalling van viltfiguren en gezellige, leerzame activiteiten daarbinnen.
‘Als de engeltjes aan de linkerkant en de poppetjes rechts aan de tafel gaan, komt het goed.’ Zo startte de eerste van twee avonden vilttechnieken.
De keuze werd gemaakt, prikkussens opgesteld, net als houten ‘peg dolls’ die als basis zouden dienen voor jaartafelfiguurtjes met lampion. Lontwol en wolviltlapjes gekozen, (vilt)naalden in de aanslag gehouden. Een knoop in huidskleurige lontwol maken en vormen tot een mooi gezichtje, vastprikken, een pijpenrager erin. Dat zijn de eerste stapjes richting zo’n prachtige, zachte, engel zoals je die wel in zekere antroposofische winkels ziet. ‘Eerst doen we hem wurgen, dan verschuift het niet’ luidt de onorthodoxe, vrij afschrikwekkende instructie even later. We doen wat er geadviseerd wordt en draaien braaf een arm van de engel om zijn eigen nek. Omwikkelen met lontwol is de volgende stap en ziedaar, de basis voor de engel, elf of menselijke gestalte wordt zichtbaar. Wacht, dit wordt wat!
Bij de wolviltlapjes komt ondertussen de festonsteek aan bod. Om het vilt op een mooie manier om de houten basispopjes te naaien, heb je die kenmerkende, veelgebruikte en eenvoudige steek nodig. Handig om even te zien hoe hij werkt.
Er wordt gelachen, overlegd, gewerkt, geleerd, genoten. Zeker als aan het eind van de avond al het gemaakte bij elkaar staat, sta je versteld van het moois dat er zo maar weer ‘even’ uit ieders handen is gekomen. En het leuke is: over twee weken volgt de tweede avond van dit vilttechnieken-tweeluik. Dan gaan we ook nat-vilten. Kralen bijvoorbeeld en wie weet wat nog meer.

Meedoen en/of op de hoogte blijven via de mail? Meld je aan via creatief@vsdevuurvogel.nl

Vilttechnieken deel II: donderdag 28 oktober 2021, 19:45 uur inloop, aanvang 20:00 uur in de tijdelijke locatie van de Vuurvogel, Oranjelaan 7, Ede
Voor de ‘losse’ workshop zijn de kosten €5,- Kom je vaker naar de avonden van Vrijeschoolsekunsten, mag je €10,- in de pot stoppen.
Grotere workshops vragen soms een extra bijdrage. Dit vermelden we vooraf in onze communicatie.

Welkom!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *