Geknotte wilg met blaadjes

‘Verdeel het vormtouw in vijf gelijke delen,’ luidt de instructie van Wietske. Zij leidt vanavond de workshop. We maken een jaargetijden-boom. Een boom die per seizoen aangekleed kan worden met bijvoorbeeld sneeuw, blaadjes, bloemetjes, appels… Een prachtig voorbeeld staat er op de jaartafel in de hal van de Vuurvogel. ‘Wij maken hem alleen iets kleiner,’ geeft Wietske aan. ‘Anders krijgen we hem niet af.’

Kleine teleurstelling op de bijna vijftien gezichten die graag aan de slag gaan. En daar gaan ze. Het vormtouw wordt verdeeld, gevouwen, doorgeknipt uitgevouwen, verbogen en verlengd  met chenille pijpenragers. Er staan in afzienbare tijd witte, kale berkenboompjes op de grote tafel  waar we omheen zitten.

‘Nu gaan we er deze bruine wol omheen wikkelen. Hoe smaller de stroken wol, hoe mooier het wordt.’ Langzaam kleuren de stammen en takken bruin en worden ze voller. Het beginnen al echte bomen te lijken. ‘Wat heb jij nou?’ Hoor ik schuin over tafel gaan. ‘Hahaha! Moet dat een boom worden? Zijn dat takken? Het lijkt wel een knotwilg!’ Heel even is het stil… Maar dan barst iedereen  in lachen uit.

Hahaha! Het is namelijk niet de eerste gevatte opmerking die valt. Heerlijk. We kunnen het hebben. De grappen over de maaksels vliegen over tafel. Het blijkt nog best lastig te zijn om een  model ‘boom’ te maken die je in je hoofd hebt. Kort, lang, dik, dun, gekke takken, scheefstaande  stormbomen, sprookjesbomen… Net een echt bos. Maar het lukt. Aan het eind van de avond heeft  iedereen zijn boom. En welke boom heeft als eerste al blaadjes? Juist. De knotwilg.

Op 18 april staat er een ‘algemene avond’ gepland. Breng je eigen project mee of maak iets af dat is  blijven liggen. Daar heb je nu de kans voor. De deur is open vanaf 19:45 uur. Voor koffie/thee en  lekkers wordt gezorgd. Wees welkom in De Vuurvogel (het handwerklokaal, met dank aan juf Annemarie!).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *